Waar en hoe hang je een nestkast voor vogels op?

Geplaatst op vrijdag 02 februari 2018 @ 09:15 , 41 keer bekeken

Vogels zoeken je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. En dat kan je ze geven. Een goed gekozen nestkast wordt de vaste stek voor koolmees of ringmus. Al volstaat een nestkast alleen niet om een vogelgezin gelukkig te maken.

Hou de aanvliegroute naar de kast vrij. Er mogen geen takken of bladeren net voor de vliegopening hangen. Halfopen kasten plaats je best wel in begroeiing.

Onderhoud nestkast

Je kan de nestkastjes het hele jaar door laten hangen in je tuin. Sommige vogels brengen er graag de winter in door. Wil je ze toch weghalen voor de winter, wacht dan tot in september, en hang ze terug vanaf begin februari. Haal het oude nestmateriaal weg en maak het nestkastje proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten.

Bied het nestkastje leeg aan, maar voorzie in je tuin nestmateriaal waarmee de vogels aan de slag kunnen om zelf hun nestje te bouwen. Dat doen ze met dood hout (takjes en twijgjes) en bladafval, maar ze gebruiken ook katten- en hondenhaar, pluisjes, wol, stro, veren … Experimenteer zeker met het aanbod. Het is leuk om te zien met welke materialen de vogels door je tuin vliegen om hun nest te maken.

Wanneer komen de eerste vogels in mijn nestkast?

Vogels moeten vaak een tijdje wennen aan een nieuw nestkastje. Je kan de nestkast het ganse jaar laten hangen. De vogels hebben dan alle tijd om de nestkast te ontdekken, ook buiten het broedseizoen. Bovendien kunnen de koolmees, de pimpelmees en zelfs de grote bonte specht er in de koude winternachten in slapen.

Heb je het eerste jaar nog geen bezoekers, laat het kastje dan rustig hangen, wie weet heb je volgend jaar meer geluk.

Broedende vogels zijn gevoelig voor verstoring, hang de nestkast daarom op een rustige plek. Laat moedervogel en de jongen met rust; kijk niet te vroeg en te vaak in het nestkastje. Ook katten zijn nieuwsgierig naar het vogelnest. Hou ze op een veilige afstand.

Bron internet.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

hellmiena starstarstarstarstar

Een heel gezellige club en feestdagen hebben we zeker het hele jaar door echt topclub


adrie3d starstarstarstarstar

Dit is een super gezellig club, met allemaal gezellige plaatjes praatjes en alles over de feestdagen, kom zelf maar kijken of het je wat zal lijken.


Meer aanbevelingen